Annons

Google Street View lanseras i Sverige

Nyheter om resor från redaktionen.

Google Street View lanseras i Sverige

Inläggav Torre » tis 26 jan 2010, 11:03

Ta en promenad uppför Götgatsbacken i södra Stockholm, beundra domkyrkan i Uppsala eller hitta den lilla restaurangen på Gotland – Street View i Google Maps visar panoramabilder av miljöer och hjälper till att locka nya besökare till Sverige samtidigt som det är ett hjälpmedel för allmänheten och företag.

Stockholm, 21 januari, 2009 – Google lanserar idag Street View Sverige som visar ett stort antal städer i hela landet, från Smygehuk i söder till Kiruna i norr. Bland annat kan du förutom storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö också besöka Eskilstuna, Jönköping, Skellefteå, Haparanda, Umeå, Halmstad, Växjö med flera. Street View bilder finns också från både Gotland och Öland och från många genomfartsleder och större vägar mellan samhällen. Det gör det enklare för användare att skapa sig en visuell bild av av exempelvis längre vägsträckor och avfarter.

Street View lanserades för första gången i USA i maj 2007 och är idag en populär tjänst i hela världen. Den innehåller bland annat bilder från USA, Japan, Australien, Nya Zeeland, Frankrike, Spanien, Italien, Storbritannien och Nederländerna. Tjänsten finns också tillgänglig genom Google Earth och Google Maps for Mobile.

Inom de områden som finns representerade på Street View kan du se gatubilder genom att först zooma in så mycket det går i Google Maps och därefter dra den orange ”Pegman-ikonen”, som finns på vänster sida om kartan, till den blåmarkerade gata som du vill titta på. I Street View kan du ta en titt på restaurangen som du ska besöka, planera resor mellan olika platser i landet, hitta bra mötesplatser, få hjälp med geografiläxan eller bara utforska och lära känna din stad bättre.

När du hittat den stad du söker i Street View kan du besöka de olika stadsdelarna och följa gatorna framåt eller få en 360 graders panoramaöverblick. Både konsumenter och företag kan dra fördel av Street View genom att inkludera Google Maps på sin webbplats och exempelvis ge blivande hotellgäster möjlighet att se var hotellet de ska boka ligger.

Street View fakta

Torrt väder med moln är det optimala vädret för att ta Street View-bilder. Det värsta vädret är regn, snö, dimma och hagel.

Street View använder sig av en banbrytande teknologi som känner av och därefter suddar ut ansikten som är igenkännliga. Den här teknologin användes först i maj 2008 när Manhattan filmades. Det är en ny teknik som ibland inte är helt perfekt och därmed händer det att ansikten på statyer såväl djur suddas ut!

Geografi, invånartäthet, väder och trafik är bara några av de logistiska frågor som kan påverka tiden det tar att fotografera ett utvalt område. Ibland kan det ta flera månader.

Street Views maskot kallas Pegman. Han kallas så för att han ser ut som en klädnypa (eng. peg). Han klär ibland upp sig under speciella högtider, t ex som häxa, snögubbe, hippie och cyklist.

Street View startade som ett 20%-projekt och den allra första prototypen togs fram av Larry Page. Han försökte samla in bilder med en camcorder från sin bil för att se om projektet var möjligt.

Street View används till väldigt många olika saker. En Google-anställd friade till exempel till sin flickvän via Street View.
Torre
 
Inlägg: 81
Blev medlem: fre 20 mar 2009, 11:59

Re: Google Street View lanseras i Sverige

Inläggav Summertime » ons 03 mar 2010, 09:57

Man kan se mitt hus! :D
Summertime
 
Inlägg: 11
Blev medlem: fre 12 jun 2009, 06:45
Ort: Stockholm


Återgå till Resenyheter

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster

cron