Annons

Norden dyrast i Pricerunners globala prisstudie

Nyheter om resor från redaktionen.

Norden dyrast i Pricerunners globala prisstudie

Inläggav Torre » tis 26 jan 2010, 11:52

De nordiska huvudstäderna är fortfarande bland de dyraste i världen, inom Europa minskar prisskillnaderna och i Asien och USA har det blivit ännu billigare med hemelektronik. Det visar Pricerunners internationella prisstudie 2009. De billigaste huvudstäderna i världen i år är Mumbai, Bangkok och Shanghai. Billigast i Europa är Warszawa före Prag och Vilnius.

För åttonde året i rad har Pricerunner, Sveriges konsumentguide för pris- och produktjämförelser, genomfört en internationell prisstudie som jämför priser på 26 konsumentnära och populära varor och tjänster i 33 städer varav 22 europeiska. Resultatet visar hur mycket det kostar för svenskar att turista och shoppa i de respektive städerna.

Norden är fortfarande dyrast i världen med 5 av de 7 städerna i botten på listan: Oslo (33), Köpenhamn (32), Reykjavik (29), Stockholm (28) och Helsingfors (27). Produkter som är dyrare här och höjer genomsnittspriset är bland annat bio, take away kaffe, böcker, buss, bensin, alkohol, läsk, cigaretter och snabbmat.

Warszawa billigast i Europa
Några av de städer i Europa som det har blivit billigare i för svenskar 2009 jämfört med förra året är: Warszawa (1), Prag (2), Madrid (6) och London (7). Dyrare har det däremot blivit i bland annat Berlin (11), Bryssel (12), Amsterdam och Rom (15).

-Warszawa som är billigast i Europa är ett riktigt fynd för dem som vill roa sig. Priserna ligger långt under genomsnittet på sprit, läsk, snabbmat, bio och kommunaltrafik. Däremot lönar det sig inte särskilt att köpa hemelektronik där då priserna knappt skiljer sig från Sverige, säger Victor Dahlborg, marknadschef på Pricerunner.

Shoppingturism mest lönsam utanför Europa
Nytt för i år är att nio nya storstäder utanför EU ingår i studien och fyra av dem placerar sig på topp 10-listan över världens billigaste städer: Mumbai (1), Bangkok (2), Dubai (5) och Buenos Aires (10). USA har blivit billigare och i år har New York (4) gått om San Francisco (6) som billigaste shoppingstad.

Prisstudien visar att prisskillnaderna inom Europa generellt sett är betydligt lägre jämfört med i andra världsdelar. Priserna på hemelektronik varierar i de europeiska huvudstäderna mellan cirka 5 till 10 % upp eller ner från världsgenomsnittet. I New York ligger priserna på hemelektronik 33 % under världsgenomsnittet, i Dubai 17,4% och i Bangkok 15,1% under.

-Bangkok är 25,7 procent billigare än genomsnittet och det är många svenska familjer som firar jul där så de kan passa på att fynda julklapparna på plats. Den som köper hemelektronik ska då kontrollera så att det man köper fungerar för svenskt bruk och går att använda tillsammans med de saker man redan har hemma, säger Victor Dahlborg.
Torre
 
Inlägg: 81
Blev medlem: fre 20 mar 2009, 11:59

Återgå till Resenyheter

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

cron