Annons

Nio av tio svenskar inte kan vara utan mobilen på semestern

Nyheter om resor från redaktionen.

Nio av tio svenskar inte kan vara utan mobilen på semestern

Inläggav Torre » mån 10 aug 2009, 14:34

Svenskar packar ner allt fler teknikprylar bredvid badkläderna i resväskan. Färska siffror från Resemagasinet Vagabonds Resebarometer visar att nio av tio svenskar inte kan vara utan tekniken på semestern i sommar. Nästan åtta av tio är öppna för att läsa e-post på ledigheten. Nio av tio svenskar tar med sig mobiltelefonen och nästan en av fem tar med sig datorn på semestern.

"Även om det inte kommer som en överraskning att tekniken blir allt viktigare i människors liv, så är det ändå en intressant paradox att majoriteten av svenskar, som ser fram emot avkoppling på semestern, samtidigt vill vara uppkopplade." säger Alexandra Kindblom, vd Vagabond Media, som genomfört undersökningen.

Nästan hälften av resenärerna i åldern 21-30 erkänner att de smiter undan från familj och vänner på semestern för att kolla och svara på e-post, lyssna av mobilen eller uppdatera statusraden på Facebook. Detta gör man ofta flera gånger under resan. Varför är det så?

"Tekniken har blivit en såpass integrerad del av människors liv att många av oss tycker det är omöjligt att helt koppla bort även på semestern, " säger Alexandra Kindblom. "Detta är en stark trend som visar på hur vårt sätt att semestra förändras. "

Undersökningen genomfördes som en webbenkät den 15 maj - 16 juni 2009 på vagabond.se och Vagabond erhöll 1369 svar. Syftet med undersökningen var bland annat att få fram information om resenärers användning av elektroniska prylar, såsom datorer och mobiler på resan. Här följer mer intressant fakta som framkom:

Nästan hälften av svenskarna kollar e-post på semestern


43 procent kollar e-post under resan, ytterligare 35 procent anger att de kanske gör det. "Endast" 22 procent gör det inte.

17 procent kollar e-post från jobbet under resan, ytterligare 23 procent anger att de kanske gör det. "Endast" 60 procent gör det inte.

70 procent lyssnar av mobilen på semestern. För 32 procent kan det dock gå flera dagar mellan avlyssningarna. 25 procent lyssnar av mobilen en gång per dag och 8 procent lyssnar av den flera gånger per dag.

16 procent tar med sig datorn på semestern. Det är främst 31-40-åringar som tar med sig datorn, i denna åldersgrupp tar 22 procent med sig datorn.

"Jag tror att många upplever att det är mer avkopplande att vara uppkopplad ibland. Man uppskattar friheten att kunna bli uppdaterad när det passar. Jag tror också att datorn för många inte längre bara är förknippad med jobbet, utan den är minst lika viktig för privatlivet." säger Alexandra Kindblom.

Yngre är mer på Internet, äldre föredrar telefonen

De som främst kopplar upp sig på semestern är 21-30 år (85 procent) och de använder tekniken främst för icke-arbetsrelaterad sysselsättning, t ex kolla privat e-post, ha koll på vad som händer i världen eller vara på sociala sajter.

De som kollar av sin mobil minst är 21-30 år. 39 procent i åldern 21-30 lyssnar aldrig av den på semestern, medan motsvarande siffra för alla åldersgrupper över 30 är mellan 27-30 procent.

"Det visar på en mycket intressant trend. Yngre håller kontakt med sina vänner i sociala medier på nätet. Istället för att prata i mobilen surfar man och kollar om man har fått några nya hälsningar på Facebook." förklarar Alexandra Kindblom.

54 till 89 procent av respondenterna anger att de troligen kollar privat e-post på semestern (54 procent av dem som är 61 år och äldre och 89 procent av de som är 21-30 år).

Nästan hälften av dem som är 31-40 år anger att de troligen kollar av jobbrelaterad e-post på semestern.

Män har svårare att släppa jobbet på semestern. Hälften av männen kollar troligen arbetsrelaterad e-post, medan 63 procent av kvinnorna låter bli.

Vanligast att ta med på resan är mobiltelefonen (89 procent), kameran (88 procent) och musikspelaren (40 procent). Äldre resenärer tar i störst utsträckning med mobiltelefonen (46 procent av dem som är 61 år och äldre, jämfört med 35 procent av 0-20-åringarna), kameraanvändningen ökar också med åldern. De yngre har i störst utsträckning med sig musikspelare (28 procent av 0-20-åringar och 5 procent av 61 +). DVD-spelare och dataspel tar få med sig (under 5 procent) och det verkar främst vara barnfamiljer.

86 procent av barnen är uppkopplade på resan med musikspelare, dataspel, mobiltelefoner eller datorer.

" Undersökningen visar på tydliga skillnader i teknikanvändande i olika generationer. Det förvånar mig att det har gått så snabbt. För äldre är fortfarande mobilen viktigast och Internet är sekundärt. I den yngre generationen har Internet blivit mer och mer integrerat i vardagen, för nöje, avkoppling och bara för att hålla kontakten" säger Alexandra Kindblom. "Unga människor idag varken ringer eller mejlar längre särskilt mycket. De är på sociala mediasajter som Facebook, msn och Twitter."

Källa: Vagabond
Torre
 
Inlägg: 81
Blev medlem: fre 20 mar 2009, 11:59

Återgå till Resenyheter

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst