Annons

Wewelsburg

Forum om Tyskland. Städer, orter och platser som Köln, Bonn, Berlin, Frankfurt, Hamburg, München, Stuttgart, Frankfurt am Main och Düsseldorf mfl.

Wewelsburg

Inläggav Torre » ons 18 aug 2010, 09:07

"SS-borgen" Wewelsburg, som byggdes mellan 1603 och 1609, ligger runt 2 mil söder om Paderborn i förbundslandet Nordrhein-Westfalen.

Borgens utseende är lite speciell, i alla fall uppifrån sett, eftersom den är triangelformad, istället för att ha den klassiska fyrkantiga formen. Två år innan trettioåriga krigets slut stormades borgen av svenska trupper och sattes i brand. Wewelsburg renoverades under de kommande årtiondena och fortsatte vara ett sidoresidens till furstebiskopen fram till 1802 då borgen övergick i preussisk statsägo.

Det mörkaste kapitlet i Wewelsburgs historia är också dess mest kända. 1934 arrenderade Reichsführer-SS Heinrich Himmler Wewelsburg från kommunen Büren. Himmler planerade att efter kriget bygga ut Wewelsburg till en gigantisk anläggning med en diameter på 1 kilometer. Borgens nordtorn skulle bli "världens mitt" och den nya anläggningen skulle bli en representationsbyggnad för SS-ledare. Mellan 1941-1943 befann sig i närheten av borgen ett barackläger som hade namnet "KZ Niederhagen". Fångarna från detta koncentrationsläger jobbade på borgen med ombyggnads- och renoveringsarbeten. Av nästan 4 000 fångar överlevde 1 285 inte tiden i lägret. I slutet av mars 1945 gav Heinrich Himmler order om att hela borgen skulle förstöras, vilket i stort sett bara lämnade Wewelsburgs ytterväggar kvar. Efter kriget återuppbyggdes Wewelsburg i etapper. Återuppbyggnaden avslutades 1975 och idag finns det både ett vandrarhem och ett kommunalt museum på borgen.

I en sidobyggnad finns sedan 1982 ett museum med information om Wewelsburgs historia under Tredje Riket. Efter flera år av research och renoveringar öppnade i mitten av april i år en ny utställning på 850 kvadratmeter på Wewelsburg som informerar om SS organistation, världsbild och förbrytelser samt lägerfångarna.
Torre
 
Inlägg: 81
Blev medlem: fre 20 mar 2009, 11:59

Återgå till Tyskland

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster

cron